Blogg

Nu flyger bina!

13.03.2016 19:22

i går var det strålande sol och klarblå himmel. 5-6-7-grader varmt och vi såg flera bin ute och flera utstädade döda bin på flustren. Och mina nymålade fluster var gulprickiga av bi-bajs. Det är dem väl unt, de har ju hållit sig hela vintern.

I Biancas kupa är det närmare 34 grader. Fullt ös alltså. I Cleos är det dryga 20 mest hela tiden, kanske hänger tempen lite vid sidan av, annars är det väl något fel. Cleos är inte lika starkt som Biancas, det märks också på aktiviteten. Det ska bli spännande att se hur det går. 

Äggläggning?

19.02.2016 15:57

Idag såg vi att Biancas temp inne i klotet var 32,8 grader. Det måste ju betyda att hon börjat lägga ägg! Någon sa att det har med ljuset att göra, när drottningen börja lägga ägg. Alltså inte alls med yttertemperaturen. Nu är det ju inte så kallt ute, plus på dagarna men flera minus på nätterna.

Cleos kupa höll 17 grader, undrar om hon kommer att börja snart? Vi får kolla varje dag nu.

Men så undrar man ju om maten räcker åt dem. Är det så att maan ska stödfodra? Och vad säger de om man gluttar in, då blir de ju jättestörda! Hm. Får läsa på.

Varm höst

23.12.2015 08:27

Den här hösten har varit ovanligt mild och varm, vissa dagar 12 grader plus. Man blir ju fundersam över hur bina har det då. Våra tempmätare visar varierade grader, från 22 till 15 ungefär. Det kanske beror på att klotet flyttar sig lite där inne?

Vi fick ett mail från Bengt Haglund, vår bi-mentor, där han berättade att det är lugnt, crainerbin börjar i allafall inte lägga ägg förrän i mitten av januari. De följer ljuset, inte temperaturen. Så nu väntar vi och ser. Det kan ju bli så att man måste ge lite mer mat framåt vårkanten, det kanske har gått åt mer än vanligt om bina är mer aktiva. Vi får se. Hoppas bara att inte kylan slår till just när det blir lagom att lyfta på locket för att kolla. 

Höstpyssel

29.09.2015 21:30

Läste på Facebook - kvinnliga biodlare - att man kan göra en slags förpackning av silduk och bivax. Måste provas! Det ska kunna användas för att tex slå in ostar i och slippa plastpåse eller gladpack. Man ska också kunna täcka över en skål med något matigt, tyget formar sig med händernas värme. Vid behov ska man skölja av duken i kallt vatten och alltså använda igen och igen. Visst låter det väl fantastiskt!

Täckvaxet från senaste slungningen hade jag sparat i kylskåpet i väntan på att jag funderat ut vad jag skulle göra med det. Att slänga något så fint känns omöjligt! Men nu skulle vaxet "tvättas" från honung och skräp. En rostfri bunke med varmt vatten och vaxet ställdes i sin tur i ett vattenbad. Vaxet smälte ganska snart, flöt upp till ytan och fick svalna i bunken. Sen kunde man skrapa av skräpet från undersidan och honungen var upplöst i vattnet. Det här kan man nog upprepa och få ett ännu renare vax.

Det hårda vaxet rev jag på rivjärnets grövsta sida. Det var rätt jobbigt och vax fastnar verkligen på rivjärnet!

Jag skaffade silduk i lin, tvättade tyget och klippte till lagom bitar, lite olika storleker. La tyget på en plåt med aluminiumfolie under. Strösslade vax över tyget, som ost på en pizza och skjuts in i ugnen på  sådär 50-60 grader tills allt smält ut. Det var lite knepigt att få till lagom mängd vax och lagom temperatur, men efter några försök blev det riktigt bra!

När jag tog ut tyget kunde jag vända det några gånger och liksom blöta ner det på båda sidorna så vaxet täckte ordentligt. Sen lyfte jag det i ena kanten och lät det rinna av så gott det gick. Det stelnade fort.

Nu har jag tygbitar med vax och har provat att slå in en bit parmesan. Hoppas det funkar! Så här ser mitt lilla paket ut:

Slutet för Desiderias samhälle

16.08.2015 20:40

I onsdags (nu är det söndag) slutskattade vi våra samhällen. I Dessis var det inte många bin kvar. Spridda puckel på några ramar. Vi hällde ut de stackars bina och tog bort alltihop. Sorgligt. Men vi har faktiskt gjort vad vi kunde, fast vi har väl gjort fel i allafall. Men det var svårt att veta om det fanns någon drottning där i början, sen när vi satte dit yngelramar kanske det redan var för sent. Men gjort är gjort. Nu har vi två samhällen igen. Cleo jobbar på i sin nya lilla låda och gör fina yngelkakor. Bianca II lyckades vi inte se nu heller, men väldigt mycket fint täckt yngel och lite öppet. Så hon är väl där och gömmer sig bland alla bin.

Vi fick i allafall 11 kg. En hel del hade sockrat sig i ramen, det fick vi ju aldrig ut. Skulle vi ha slungat en gång mellan midsommar och nu? Det kanske var raps som kristalliserat sig så fort?

På med Biforhinkar och i med en Apiguard i varje mot varroan. I veckan ska vi se om de dragit ner allt socker. Sen återstår städning av lådor och ramar och vinterförvaring på bästa sätt. Jag läste att  man sätter lådorna med slungade ramar på varandra med tidningspapper emellan i ett kallt utrymme. Det får gärna frysa på vintern. Så kan man ställa på en skål med ättika på överta lådan så kommer ingen vaxmal.Fiffigt!

extra koll

28.07.2015 20:22

Nu är hoppet släckt igen om Desideras eventuella samhälle. Spridda ägg och yngel, vissa pucklar. Många ägg, vilket måste bero på en desperation hos de äggläggande arbetsbina om att försöka i allafall. Men till vilken nytta....?.... nu får vi lära oss hur det går till när ett samhälle går under.

träff i föreningsbigården

26.07.2015 17:04

Vi pendlar verkligen mellan hopp och förtvivlan. Just nu är det hopp. Lite långt hopp kanske, men....

I dag fick vi hör att vi gjort rätt som skakade av bina , satte spärrgaller i nya lådan, tog bort alla drönaryngel. Och så fick vi höra att en drottning KAN faktiskt krångla sig in i kupan ändå. Och att om det ser ut som att äggen lagts i en klotform så kan det vara en drottning som gjort det. Nu håller vi alla tummar för att det går vägen i allafall. 

Och så fick vi se den topplistkupa som byggdes i början av sommaren. Spännande! Bina bygger själva med bara lite starthjälp, den konformade lådan ska göra så att de inte bygger fast i kanterna. Sen kommer det inte gå att slunga på vanligt sätt, man ska pressa kakorna och på så sätt få ut honungen. Men då har man ju inga slungade, men utbyggda ramar att sätta tillbaka i kupan..... men man får ett fint ekologiskt (?) vax. Om man vill pyssla med det kan man ju göra salvor eller pressa till ljus kanske. Kul att se i allafall! Titta under fliken om topplistkupor, där finns bilder.

Trist besked

25.07.2015 18:03

Igår kom vi hem efter en liten semestertripp. Det har gått ungefär en vecka och nu borde det synas i allafall en början till drottningceller. Men icke. Många bin, vår ram med yngel var under utveckling och en massa nya ägg lagda. Men eftersom vi haft ett spärrgaller i botten kan ingen drottning ha tagit sig in. Alltså har vi äggläggande arbetsbin fortfarande och nu är de väldigt flitiga. Men de har inte bara lagt här och där den här gången. Vi får vänta och se om det pucklar, det gör det nog. Annars är vi med om ett mirakel.

Inga drottningar fanns att köpa. 

Men Cleo såg fin ut.

Bianca II sågs inte till, men en massa ägg och späda yngel och mycket täckt yngel. Det borde vara ett gott tecken.

Akut försök att rädda samhället

17.07.2015 20:45

Vi googlade och kollade bigrupper på fb, ringde Bengt på Munsö. Han hade inga drottningar. Efter hans och flera andras goda råd gjorde vi så här:

Ett lakan lades ut på andra sidan trädgården. Bästa honungsramarma från skattlådan sattes i en ny låda. I den satte vi i  tomma men utbyggda ramar. Lådan sattes på en ny botten med spärrgaller ovanför ingången, på samma plats som det ursprungliga samhälet stått.

Så kom vi till det hemska, vi lyfte bort båda yngellådorna, fulla med puckelyngel, till lakanet. Där skakade vi av bina från ramarna och satte dem tillfälligt i en låda, nu med bara drönaryngel som ju inte skulle ha någon framtid i samhället. Bina som kunde flyga flög genast tillbaka till det de trodde var deras hem. 

Så tog vi en titt i Biancas samhälle. Gott om ägg och yngel. En ram full med ägg och ambin lyftes över till den olycksaliga lådan. Plus en honungsram och mera pollen. Vi tittade noga efter Bianca II men vi tror att hon blev kvar "hemma" där hon ska vara.

Nu håller vi tummarna för att inte någon äggläggande tossa kom tillbaka, utan att de får fullt upp med att ta hand om äggen och eventuella späda yngel. Kanske bygger de viseceller och drar upp en drottning? Det är lite sent på året för det men kanske går det bra. Vi ska höra av oss till vår drottningleverantör och mentor om en vecka.

Sen återstod "bara" att skära ut vaxet med yngel ur ramarna och ge det till fåglarna.

Bina lugnade sig fort, både i Biancas och hos "Den vilsna Desideria". Hoppas det är ett gott tecken. Hoppas att de har rätt som säger att ägglggande arbetsbin inte kan ta sig tillbaka och in i kupan. 

Kors, vad många motstridiga råd det finns när man famlar efter hjälp! Det är väl som en nybörjarvän sa: det finns nog lika många metoder som det finns biodlare......

Drottningmärkning

17.07.2015 07:39

I Biancas kupa hittade vi en drottning till slut! Vi lyckades fånga henne och putta över henne i den här märkburen, dutta på lite blå färg (årets) och sätta tillbaka henne i kupan. Puh, det gick ju bra! Nu får hon heta Bianca den andra, Bianca II. Alltså gjorde bina ett sk. "stilla byte" och gjorde sig av med Bianca, som var 2 år gammal, det var henne vi köpte av Kjell under biodlarkursen.

 Men. Det stora bekymret nu är att hon inte är svart som Carnicabiet. Hon är mera gul. Vi har lärt oss att det ska vara renrasiga Carnica här för då fungerar samhällena bäst. Så vad gör vi nu? 

Tils vidare får hon gå där. Det verkar ju var ont om drottningar. Vi ska fråga i föreningen. Det ser i allafall bra ut i kupan, täckta fina yngelkakor och lugna bin.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Taggar

Listan över taggar är tom.

Bildgalleri: Blogg