Du kan läsa nya inlägg i denna blogg via RSS feed.
Det här är vårt andra år som nybörjare. Vi ska först berätta lite om hur det var i början.
Förra året gick vi som sagt kursen där Kjell Andersson var vår guide. Hans entusiasm smittade av sig och vi häpnade över allt fantastiskt han berättade om! Vilket otroligt system de har för att bygga sitt samhälle och få allt att fungera! Så småningom lades kurstillfällena i föreningsbigården och då fick vi se mer hangripligt hur det kunde gå till. Bland annat fick vi prova på drottningodling. Här ser vi ramen med koppar som ska byggas på till drottningceller.

Här är den använda drottningcellen.
Det gick ganska bra med odlingen, när vi kom dit nästa gång hade det blivit två drottningar i allafall! Nu skulle de paras och man gjorde i ordning två parningskupor med lite bin och en drottning i varje. Vi var två kursdeltagare som blev "fodervärdar" de veckor som drottningen skulle få på sig för att bli parad. Det var spännande! Det kändes som att det var våra första bin vi kom hem med! Det skrapade och liksom prasslade där inne.
Vi hängde den lilla kupan i äppelträdet.
Nu var vi snart biodlare!
I samma veva fick vi höra om ett äldre par som varit biodlare och slutat med det för 15 år sedan. De ville gärna ge oss sina gamla kupor, ramar och diverse attiraljer. Jätteglada blev vi såklart och satte igång med att rengöra, bränna, tråda om och måla. Så roligt! Våra kupor skulle bli faluröda med vita knutar......
Det gick tre veckor, sen var det dags att se hur det gått med "vår" drottning. Var hon där inne? Eller hade hon blivit uppäten av en fågel på sin parningstur? Har hon börjat lägga ägg? Har bina byggt på de små ramarna där inne? Vi åkte till föreningsbigården för att få hjälp att kolla. Kjell hade inte kommit, vi träffade i stället Bengt Haglund, en annan kunnig biodlare. Bengt öppnade den lilla parningskupan och konstaterade att bina inte alls byggt på ramarna, utan bredvid, ett vildbygge. Sen såg han att drottningen inte var svart som hon skulle. Carnicabin är svarta och det är noga att rasen hålls. Då blir det snälla bin och bra med honung.
Så här såg det ut i kupan.

Drottningen var gul. "Såna ska vi inte ha" sa Bengt och klämde ihjäl henne. Kras. Så där bara. Snopet.
Men han har ju såklart rätt. I den andra parningskupan var drottningen svart. Hon märktes med årets färg, röd och vingklipptes. Henne var det ingen som ville ha hem, förutom vi då. Men vi hade ju inga bin, så vi fick två fulla ramar ur en låda i bigården! Det är sånt vi är till för, sa Bengt, att hjälpa våra medlemmar.
Så vi kom hem med ett pyttesamhälle och så var vi igång!

Nu satte vi fart! Många ramar vill vi ha! Vi måste hitta ett sätt att få vaxkakorna att fästa i metalltrådarna. Stefan mindes Kjells tips om hur man kan göra. Så han kopplade en batteriladdare till tråden i ramen.En strömbrytare, vippknapp till detta och så var det lätt att moderera tiden som behövdes.

Vi fick rådet att stödfodra våra bin så att de fortare kunde bygga ut ramarna. Vi kokade sockerlag och hällde i tomma mjölkkartonger och la i lite halm för att bina inte skulle drunkna i sockerlösningen. Det fungerade fint. Men nu blommade också vitklövern och vår och grannens gräsmatta är alldeles full med vitklöverblommor.
Det blev en rolig sommar! Vi var på föreningens träffar i Ekebyhovsparken, vi var med och firade föreningens 100-årsjubileum hos Bengt och Marianne Haglund, fick se renparningsstationen, vi tittade till våra bin då och då, vi köpte ett samhälle till av Kjell, med färdig drottning och ett gäng bin som vi stödfodrade såklart. Det var ju lite bråttom nu att få till det samhället så att det skulle klara vintern. Vi döpte våra drottningar efter alfbetet och med drottninglika namn. Aurora (för årets röda drottningfärg) och Bi-anca bev det.
Det hölls också ett trevligt årsmöte i föreningen. Då visades filmen "Inte bara honung", en intressant och otäck film. Nu blir det bara ekologiska mandlar för oss! Vi fick också höra ett föredrag om biodlingar i USA, besprutningsproblemet och grändsvärden för gift i mat.
Vi funderade också väldigt mycket på om vi gjorde allt rätt och förundrades över bina.