Årets händelser 2014

04.05.2014 17:15

Nu är det dags att lämna 2013 och titta på vad som händer den här sommaren.

Nu har våra bin varit igång några veckor. Vi har lagt dit apigard och tagit bort den nästan tomma asken. Vi har städat bottnarna. Det hade dött en hel del bin i vinter, men de verkar i allafall vara vid liv. Biancas samhälle är litet ännu, men vi såg henne och en massa yngel. Så det finns hopp. Aurora såg vi inte till, men yngel såg vi. Puckelyngel fanns det också, men inte så många.

Idag den 4 maj var vi på biodlarträff med bland annat Bengt Haglund, vår "lärare" i Ekebyhovsparken. Det var kallt, det snöade lite och haglade. Vi lyfte inte upp några bin, Bengt sa att det kläcks väldigt många bin varje dag nu och de har inte varit ute och orienteringsflugit ännu och inte heller "bajsat av sig" och då ska man inte skrämma ut dem. Det låter ju självklart, så vi får låta bli kuporna några dagar till, tills det är 15 grader i allafall. Vi tittade försiktigt ner i kuporna för att se om bina gått upp i den tredje lådan som sattes på i påskhelgen. Det var lite si och så med det. Men vi fick rådet att sätta på en kupa till på våra två här hemma. Spärrgaller? Några ja, några nej. Vatten till bina? Några ja, några nej. En spontan Berit-tanke är att bina i vilt tillstånd inte har några spärrgaller. Men då tar man ju inte någon honung där..... men man kan ju flytta runt ramarna i samhället för att på så sätt undvika att slunga yngel. Vatten kan ju vara bra att ordna så att grannarna inte känner sig terroriserade om bina kommer till deras vattensamlingar. Annars klarar de sig nog själva.

Så fick vi lära oss att när man sätter på en låda till ska man sätta en utbyggd ram ytterst i varje ända för att liksom hålla värmen. Och att de bin som flyger nu i det kalla vädret antagligen hämtar vatten. Och att vi kanske missar lönnblomningen när det är så är kallt.

Det har också kommit varningssignaler om amerikansk yngelröta. Bengt berättade hur man kan hålla utkik efter det. Vad vi förstår är det när de färdiga bina kryper ut och ramen blir tom som man ser om det är celler kvar här och där som inte är tomma. Då kan man peta bort locket på dem och se om det är en gegga som luktar illa där. Den kan vara kletig och bli en lång tråd om man drar upp den med en tändsticka. Det är lite tidigt ännu, men sen kan man hålla utkik. Om man tror att man fått yngelröta ska man ringa bitillsyninkvinnan, Anita.

 

Nu ska vi göra iordning två lådor med ramar så att vi är beredda!